Museokanava

Jakokosken museokanava sijaitsee Kontiolahden kunnassa, parikymmentä kilometriä Joensuusta itään Pielisjoen mutkassa .

 

Jakokosken kanava rakennettiin yli sata vuotta sitten jouduttamaan jokiliikennettä ohi kivikkoisten ja vaikea- kulkuisten koskien. Jokea matkasivat tuolloin uittoyhtiöiden hinaajat tukkilauttoineen, pienet matkustajalaivat kesäturisteineen ja tietysti paikalliset kalastajat veneineen.

Kanavahistoriaa 1800-luvulta alkaen

Kanavan rakennukset ovat vuodesta 1879 seisseet rantatörmällä kertomassa menneiden aikojen tarinoita. Jakokosken kanavassa oli alkuaan puusulut. Vuonna 1907 sulut uusittiin kivi- ja betonirakenteisiksi. Myöhemmin (1956-1973) koko Pielisjoen porrastus toteutettiin ja vanhat kivi- ja betonsulut museoitiin. Jakokosken museokanava on nyttemmin entisöity kertomaan kertomaan meille tämän päivän kulkijoille menneiden aikojen elämästä ja elämäntavoista.

 

Ulkorakennuksiin on koottu kanavointiin liittyviä työkaluja ja -välineitä, mm.vaskisukeltaja varusteet. Vanhassa Saimaan puuproomussa on näytteillä vesiliikenteen turvallisuuteen kuuluvia esineitä. Ulkona on höyryhinaaja Utra, joka liikennöi Pielisjoella 1935-1969, sekin entisöitynä alkuperäiseen asuunsa. Myöhemmin aluelle rakennetussa varasto- ja näyttely-rakennuksessa on myös Pielisjoen kanavointia esittelevä valokuvanäyttely.

 

Kontiolahden Kanavateatteri on toiminut vuodesta 1982 lähtien Jakokosken museokanavalla.